Navigacija

Izložba Staze, spone, spoznaje: tri autorke iz Srbije na Ruti književnica

Izložba Staze, spone, spoznaje otvorena je u Narodnoj biblioteci Srbije 7. decembra 2022. Na otvaranju su govorili Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke Srbije, Andreja Rihter, predsednica Udruženja Rute književnica, i Biljana Dojčinović i Mirjana Stanišić, autorke izložbe.

Izložba je nastala u okviru projekta Ruta književnica (Women Writers Route), jedne od 48 kulturnih ruta Saveta Evrope i jedne od desetak koje prolaze kroz Srbiju. Ruta književnica povezuje sedam slovenskih zemalja i četrnaest književnica: pored autorki iz Srbije, Jelene J. Dimitrijević, Isidore Sekulić i Desanke Maksimović, tu su Jelisaveta Bagrijana iz Bugarske, Marija Konopnjicka iz Poljske, Zinaida Hipius, Ana Ahmatova i Marina Cvetajeva iz Rusije, Zofka Kveder, Lili Novi i Ljupka Šorli iz Slovenije, Ivana Brlić-Mažuranić i Marija Jurić Zagorka iz Hrvatske i Divna Veković iz Crne Gore.

Narodna biblioteka Srbije je deo Rute jer čuva nasleđe i dela ovih književnica, a u njoj je smeštena i Zadužbina „Desanka Maksimović”. Izložba je pripremljena u saradnji s projektom Knjiženstvo sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na ovoj izložbi predstavljamo dela Jelene J. Dimitrijević (1862–1945) nastala na putu po Americi (1919–1920), putu oko sveta (1926–1927) i pesme nastale početkom tridesetih godina u Francuskoj. Američko iskustvo je opisano u putopisu objavljenom 1934.Novi svet ili godinu dana u Americi, u pričama izSrpskog književnog glasnika, pesmama iz rukopisa Na Okeanu i preko Okeana (R542), K Suncu za Sunce (R543) i Iz Novog sveta (R545) koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci. Put oko sveta ispripovedan je kroz putopis Sedam mora i tri okeana čije se obe knjige čuvaju u rukopisu (R540) u Narodnoj biblioteci, a zbirka pesama na francuskom jeziku naslovljena je Au Solei couchant / U suton (R 544).

U segmentu posvećenom Isidori Sekulić (1877–1958) nalaze se rukopis knjige Saputnici (R183), prvo izdanje ove zbirke iz 1913, kao i tri zapisa iz nje koje je prvobitno objavila u Srpskom književnom glasniku. Sâm naslov Saputnici nam jasno ukazuje na metaforičan doživljaj života kao putovanja. Iz Isidorinih dela i pisama izdvaja se njena ljubav prema Skandinaviji, naročito Norveškoj. U korespondenciji sa Svetislavom B. Cvijanovićem i Svetislavom Petrovićem, koja se čuva u Narodnoj biblioteci, izloženoj za ovu priliku (zbirke R641, odnosno R642), vidi se oduševljenje kulturom i prirodom ovog dela Evrope. U Pismima iz Norveške fascinacija lepotom, veličanstvenošću i tišinom predela osnovna je nit – izloženo je prvo izdanje ovog putopisa.

Desanka Maksimović (1898–1993), kao i njene prethodnice i, delom, savremenice, bila je svetska putnica. Ipak, putopisi čine manji deo njenog stvaralaštva. Na ovoj izložbi predstavljena je putopisom iz Australije iz beležnice koja je nađena u zaostavštini i prvi put se izlaže. Zastupljeni su i originalni rukopisi njenih pesama, pisma i prevodi. Iz bogate zaostavštine izdvojeni su još neobjavljeni materijali koji govore o vezama sa slovenskim književnicama. Reč je o prepisci koju je od 1957. godine do pred kraj života vodila s Idom Radvoljinom i Olgom Kutasovom.

Na otvaranju izložbe gospođa Andreja Rihter uručila je sertifikate Saveta Evrope članovima Rute književnica, među kojima je i Knjiženstvo.

Izložba u prostoru NBS otvorena je do 17. marta 2023. godine.

Digitalna verzija izložbe Staze, spone, spoznaje dostupna je na linku https://blogdigitalna.nb.rs/index_izlozbe.php.

Izložba o Jeleni J. Dimitrijević, Isidori Sekulić i Desanki Maksimović je spremna

Otvaranje – uprkos lošem vremenu, bilo je puno gostiju

Sertifikat Saveta Evrope za Knjiženstvo (sleva nadesno: Andreja Rihter [predsednica Udruženja Ruta književnica], Biljana Dojčinović [rukovoditeljka Knjiženstva i koautorka izložbe], Vladimir Pištalo [upravnik Narodne biblioteke Srbije] i Mirjana Stanišić [predstavnica Zadužbine „Desanka Maksimović“ i koautorka izložbe])

Posetioci razgledaju izložbu

(sleva nadesno) Nađa Stojković (dizajn aksesoara), Miloš Ninković (dizajn kataloga i izložbe), Andreja Rihter (predsednica Udruženja Ruta književnica), Biljana Dojčinović i Mirjana Stanišić (autorke izložbe i kataloga), Mateja Jančar (predstavnica Udruženja Ruta književnica), Mladen Vesković (predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Srbije) i Dragan Purešić (zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije)

The exhibition Paths, Ties, and Discoveries: Three Authors from Serbia on the Women Writers Route

Na početak stranice