Tema rata u romanima Izlet na pučinu i Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Između objavljivanja prvog romana Virdžinije Vulf, Izlet na pučinu (1915), i objavljivanja romana Gospođa Dalovej (1925), prošlo je deset godina, tokom kojih se dogodio Prvi svetski rat, ostavivši za sobom nesagledive posledice po društvo i kulturu. U prvom, takozvanom predratnom romanu spisateljke, uočavaju se nagoveštaji rata, i kroz komentare likova se razotkriva ideologija koja je britanskoj naciji dugo bila usađivana. U drugom, posleratnom romanu, mogu se pak sagledati posledice i traume Prvog svetskog rata. Osnovna ideja ovog rada je da se prikaže stanje svesti junaka pre i posle rata i da se ukaže na drastične posledice koje je rat za sobom ostavio. Još jedan cilj ovog rada jeste da se ukaže na kritički stav Virdžinije Vulf, proistekao iz njenog naglašenog pacifizma.
Keywords: Virdžinija Vulf; rat; trauma; patriotizam