Ako koza laže, rog ne laže – gde su i ko su žene u srpskoj dnevnoj štampi (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Polazeći od pretpostavke da je prisustvo žena u dnevnoj i nedeljnoj štampi slika njihovog položaja u društvu, u ovom radu pokušavamo da utvrdimo koliko i kako su žene predstavljene u srpskoj štampi koristeći se metodama korpusne i računarske lingvistike, kao i metodama ekstrakcije informacija. Razmatranje je zasnovano na korpusu sastavljenom od izvoda iz dnevne štampe i elektronskih medija (Politika, Blic, Večernje novosti, Danas, B92) prikupljenom u periodu 2009 – 2015, manjem izvodu iz ženske nedeljne štampe (Bazar) i uzorku nedeljnika Vranjske. Metode računarske lingvistike oslanjaju se na korišćenje iscrpnog elektronskog rečnika srpskog jezika, dok se ekstrakcija informacija zasniva na detektovanju imenovanih entiteta korišćenjem gramatika za plitku sintaksnu analizu. Dobijeni rezultati su ručno evaluirani što nam je omogućilo da utvrdimo visok kvalitet našeg sistema u prepoznavanju imena osoba, dok kvalitet prepoznavanja pola imenovanih osoba treba poboljšati. S druge strane, dobijeni rezultati nam govore da je zastupljenost žena uopšte u srpskoj štampi danas (dnevnoj i nedeljnoj) znatno manja od zastupljenosti muškaraca, ali i da se najistaknutijim ženskim osobama posvećuje znatno manje prostora nego najistaknutijim muškim ličnostima.
Keywords: elektronski novinski korpusi; korpusna lingvistika; računarska lingvistika; žene; rodna ravnopravnost