Prof. dr Julka Popović Savić – priča o isprepletanim sudbinama (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U radu se opisuje životni i profesionalni put prof. dr Julke Popović, rođene Savić (Tibingen 1901 – Beograd 1985). Pripoveda se o susretu njenih roditelja u Cirihu, rođenju u mešovitom braku, višekulturnom i višejezičnom miljeu odrastanja i školovanja, specijalizaciji iz ftiziologije, teškim ratnim danima i profesionalnim ostvarenjima i delima jedne od prvih žena nastavnika na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Keywords: Julka Popović; Medicinski fakultet u Beogradu; ftiziologija; Univerzitet u Beogradu