Bibliografija članaka iz serijskih publikacija o srpskim muzičarkama u periodu od 1825. do 1914. godine (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Muzička kritika u Srbiji može se pratiti od 1825. godine. Znatno veće interesovanje za bavljenje muzikom primetno je od osamdesetih godina XIX veka, kako kod amatera tako i kod profesionalnih muzičara. Pošto je krajem XIX veka obrazovanih muzičara i dalje bilo veoma malo, muzičkom kritikom i izvođenjem su se pored njih bavili i advokati, nastavnici, lekari, sveštenici, političari i mnogi drugi intelektualci ili samo ljubitelji muzike. Do početka Prvog svetkog rata na domaćoj muzičkoj sceni bile su aktivne brojne muzičarke koje su stekle i međunarodnu popularnost. Većina žena koje su se bavile muzikom u Srbiji do navedenog vremena sada je zaboravljeno ili potpuno nepoznato široj i muzičkoj javnosti. Rad predstavlja bibliografiju novinskih članaka od vremena kada se može pratiti muzička kritika do početka Prvog svetskog rata u kojima se pominju žene koje su se bavile muzikom u Srbiji.
Keywords: bibliografija; srpske muzičarke; periodika; muzički članci