Muževi dobri, muževi hrabri: diskurs o smrti voljenog muškarca u ženskoj memoaristici 20. veka (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Rad ima za cilj da preispita alternativnost motiva mrtve drage u srpskoj književnosti, odnosno da se osvrne na memoarske tekstove koje su napisale žene o svojim preminulim supružnicima. Istraživačka pažnja biće tako usmerena na dve autorke – Savku Subotić i Paulinu Lebl Albalu, odnosno na njihove tekstove – O Jovanu Subotiću. Uspomene njegove žene i Vidov život. Pokazuje se da su autori u tematizaciji ovog motiva mogli da se nadovežu na prethodnu tradiciju ili da stvore polemički odnos sa njom, a da su autorke pak diskurs o smrti voljenog muškarca oblikovale po društvenim i kulturnim modelima u okviru kojih je diskurs o smrti muškarca inače konstituisan, nezavisno od književne tradicije. Međutim, onda kada su posezale za njom, u pitanju je bilo srednjovekovno nasleđe ili narodna književnost. Rad, u tom smislu, nastoji da kontekstualizuje ženske memoarske tekstove o smrti voljenog muškarca.
Keywords: ženska memoaristika; javni i privatni diskurs; Savka Subotić; Paulina Lebl Albala; smrt voljenog muškarca