,,Kultura silovanja“ i ispisivanje homerskog mita u delima Margaret Atvud i Medlin Miler (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Predmet rada je analiza fenomena kulture silovanja kontekstualno deskriptivnom metodom tekstualne analize na osnovu Homerovih epova i dva savremena teksta – Penelopijada (2005) Margaret Atvud (Margaret Atwood) i Kirka (2018) Medlin Miler (Madeline Miller). Atvudova i Milerova ponovo pišu mit o Odiseju iz perspektive Penelope i sluškinjâ (Atvud) i Kirke (Miler). Prvi deo rada bavi se definicijom termina ,,kultura silovanja“ i njegovom analizom u Homerovim epovima Ilijada i Odiseja, a potom se ističu sličnosti i razlike u savremenim interpretacijama zapažene kulture silovanja u romanima pomenutih autorki. Takođe se pozivamo i na društvenopolitičku klimu vremena u kom su autorke pisale, jer je vremenska distanca između objavljivanja dela, iako mala, mogla uticati na drugačiji tretman ovog fenomena. Zaključuje se da, iako obe autorke skreću pažnju na tretman ženskih likova koje su žrtve seksualnog napada, Milerova ipak pristupa ovom narativu s ciljem da se pravda zadovolji, dok Atvudova zadržava svoj prepoznatljiv stil pun ironije i crnog humora.
Keywords: kultura silovanja; Penelopijada; Margaret Atvud; Kirka; Madlin Miler