Arhipelag „Goli“ iz ženske perspektive: O neobjavljenim memoarima Đine Markuš (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Cilj rada je da neobjavljena sjećanja sa Golog otoka Đine Markuš stavi u perspektivu sa već poznatim ženskim svjedočanstvima iz Titovog logora za IB-ovce i uvrsti ga u red tekstova Milke Žicine, Ženi Lebl, Rose DragovićGašpar, Vere Cenić, Eve Grlić i drugih. Naročita pažnja se posvećuje onom što identifikujemo kao ključne elemente poetike memoara Markuševe: pitanje artikulacije pamćenja i zaborava, pisanja kao načina nošenja sa traumom i odnosa teksta-muzeja i tijela-arhiva kao ženske golootočke paradigme.
Keywords: Goli otok; Sveti Grgur; Đina Markuš; pamćenje; tijelo