Kritika robovlasništva u ženskoj poeziji rane Američke republike: "Afrički poglavica" Sare Ventvort Morton, "Prvom brodu s robljem" Lidije Hantli Sigorni (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj rad analizira i poredi dve značajne antirobovlasničke pesme – „Afričkog poglavicu“ Sare Ventvort Morton i „Prvom brodu s robljem“ Lidije Hantli Sigorni – nastale u periodu rane Američke republike (između Američke revolucije i Građanskog rata). U okviru analize pokazujemo da se i „Afrički poglavica“ i „Prvom brodu s robljem“ mogu tumačiti kroz troslojnu metafizičku društvenu hijerarhiju koju čine Bog, beli robovlasnik i tamnoputi rob. U obe pesme, uloge dodeljene svakome od triju članova hijerarhije su iste – tamnoputi rob se pojavljuje kao ovozemaljski mučenik, beli robovlasnik kao ovozemaljski gospodar, dok Bog ima ulogu pravičnog nebeskog sudije čovečanstva, koji je spreman da iskupi nepravedno obeščovečenog crnca. Međutim, premda prate isti opšti obrazac, ove dve pesme se razlikuju po tome kako konkretno predstavljaju svakoga od tri člana hijerarhije. Razlike u tome kako jedna i druga pesma prikazuju Boga, belog gospodara i porobljenog crnca navode nas na zaključak da „Afrički poglavica“ sadrži snažniju kritiku robovlasništva. Rad se završava subjektivnom konstatacijom da pesma Ventvort Mortonove, zbog naglašenije sentimentalizacije njenog tamnoputog protagoniste, zavređuje veće simpatije.
Keywords: Sara Ventvort Morton; Lidija Hantli Sigorni; metafizička društvena hijerarhija; robovlasništvo; sentimentalna poezija