Gimnazijski trenutak Gordane R. Todorović (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Gimnazijski trenutak je prva zbirka pesama Gordane R. Todorović (1933–1979), zaboravljene srpske pesnikinje koja je stvarala u periodu neosimbolizma i neovizantizma ostavivši iza sebe tri stotine pesama i hiljadu neologizama. Zbirka je objavljena 1954. godine u Novom pokolenju i ovenčana Brankovom nagradom naredne godine. Pregledom recepcije dela u vremenu nastanka i (post)strukturalističkom analizom zbirke, određenjem tematsko-motivskih krugova, lirskog subjekta, stiha, strofe i rime, te osvrtom na neologizme, ovaj rad preispituje pojavu Gimnazijskog trenutka u srpskoj poeziji, značaj i vrednost ove zbirke u stvaralaštvu Gordane R. Todorović i u istoriji srpske književnosti.
Keywords: Gordana R. Todorović; Gimnazijski trenutak; recepcija; struktura; neologizmi