Muzej žena Crne Gore – susret digitalne humanistike i kulturalnog feminizma (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Cilj ovog rada je dvostruk. Najpre, rad treba da predstavi digitalni Muzej žena Crne Gore, te načine na koje ova inicijativa – prikupljajući i klasifikujući podatke o kulturnom, društvenom, naučnom i političkom radu žena u Crnoj Gori, poglavito u 20. veku – preispituje granice između javne i privatne istorije. Zatim, da ovaj digitalni muzej razmotri u kontekstu razvoja feminističke teorije u drugoj polovini 20. veka – tj. u odnosu prema radikalnom i kulturalnom feminizmu. Naposletku, u radu će se govoriti o tome kako susret digitalne humanistike, kao metode proučavanja, i feminističkog pogleda na istoriju doprinosi novim naučnim tendencijama u pisanju ženske istorije, odnosno kako se lokalni projekti poput Muzeja žena Crne Gore uklapaju u globalne tokove razvoja ženskih studija.
Keywords: Muzej žena Crne Gore; digitalna humanistika; kulturalni feminizam; ženska istorija; ženske studije