Slovenski feminizam i žanr ženskog portreta u časopisu Jugoslavenska žena (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Rad se bavi žanrom ženskog portreta u časopisu Jugoslavenska žena koji je izlazio od 1917. do 1920. godine u Zagrebu. Njegova urednica, slovenačka književnica Zofka Kveder, pretvorila je svoj časopis u mesto umrežavanja istaknutih žena sa prostora slovenskih zemalja. Ona i njene saradnice objavljuju ne samo biografske tekstove, već i književne preglede dela slovenskih književnica, pa tako ne doprinose samo razvoju ideje o slovenskom feminizmu, već i ideji o stvaranju istorije ženske slovenske književnosti. Osim o književnicama, portreti su pisani i o ženama u nauci, istorijskim ličnostima, dobrotvornim radnicama i umetnicama. Časopis stoga, pored toga što prevazilazi prostorne granice država, ima i dijahronijski i sinhronijski karakter, jer su tekstovi posvećeni kako istaknutim ženama kroz istoriju tako i savremenicama.
Keywords: Zofka Kveder; Jugoslavenska žena; ženski portret; slovenski feminizam; biografistika