Zofka Kveder kao kulturni posrednik ideja (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Članak prikazuje u kojim se oblicima i na koji način odvijala kulturna medijacija Zofke Kveder. Objašnjeno je u kojim je kulturnim prostorima radila i kako je uspostavljala lične kontakte u njima, što je delovalo kao stimulans u kulturnom posredovanju. Zofka Kveder radila je u više smerova, promovišući slovensku kulturu u novim prostorima u koje se useljavala i upoznavala slovenski kulturni prostor sa dostignućima stranih umetnika. Takođe je bila posrednik ideja: feminističkih, jugoslovenskih i ideja o suživotu i međusobnom poštovanju različitih kultura. Prevod i novinarski opus Zofke Kveder vrlo je bogat i gotovo neistražen do sada, što otvara mogućnosti za nova istraživanja.
Keywords: Zofka Kveder; kulturni prenos; feminizam; multikulturalizam; kulturna transmisija