Prvi svetski rat i svakodnevica građana u prozi Isidore Sekulić i Rebeke Vest (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Rad obrađuje zbirku pripovedaka Iz prošlosti Isidore Sekulić i roman Povratak ratnika Rebeke Vest u pokušaju da osvetli njihov prozni angažman na opisivanju svakodnevice građana tokom Prvog svetskog rata. Кao žene koje ne uzimaju aktivno učešće u borbama, obe autorke provode rat u pozadini i posmatraju percepciju ovog događaja kod raznih društvenih grupa. Najzad, obe se usredsređuju na izuzetne junake koji rastu u predstavnike cele generacije, tako spajajući individualno i kolektivno. Pripovetke Isidore Sekulić tematizuju život vojvođanskih Srba i njihovu tranziciju od opresije do oslobođenja tokom ratnih godina, čime zbirka Iz prošlosti postaje bitan deo ne samo njenog književnog angažmana, već i korpusa srpske proze koja govori o ovom ratu. Sa druge strane, roman Rebeke Vest analizira žensko iskustvo rata i svakodnevni život daleko od fronta, ali i uvodi temu psihološke traume kao posledice rata i psihoanalize kao načina razrešenja te traume.
Keywords: isidora Sekulić; Rebeka Vest; Prvi svetski rat; individualno i kolektivno