Poetika i paradigma post/jugoslavenskog antiratnog feminističkog i/ili ženskog romana: interpretacija fenomena alkoholizma u Rio baru Ivane Sajko (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2024)
U ovom radu se nastoji otvoriti novo polje istraživanja vezano za žanr romana u kojem su se, pogotovo tematiziranjem jugoslavenskih ratova, okušale brojne post/jugoslavenske spisateljice. Inoviran teorijsko-kritički okvir istraživanja je identificiran i generiran u koordinatama transnacionalnog post/jugoslavenskog pristupa i transnacionalnog feminizma. Kontekst prve dimenzije uključuje prevazilazak nacionalnih i kanonskih ograničenja, vrijednosti, kao i tradicionalne pozicije spisateljica. S druge strane, na bazi angažiranog etičkog pristupa i interdisciplinarnih strategija interpretiranja, fokus se stavlja na aktivno žensko pisanje ili artikulaciju subjekta i zanemareno žensko iskustvo ratova reprezentovano u romanima savremenih autorki. Prvi zadatak ovog rada je uspostavljanje podžanra i ispitivanja poetičkih karakteristika post/jugoslavenskog antiratnog romana koji se pojavljuje u feminističkom i/ili ženskom tipu. Naredni korak u naučnom opisivanju ovog polja predstavlja varijanta sistematizacije do sada neistraživane građe, odnosno kreiranja paradigmatskog prikaza podžanra sastavljenog od osam tematskih krugova argumentiranih sa značajnim brojem primjera. S ciljem testiranja izvedenih naučnih postavki vezanih za post/jugoslavenski antiratni feministički i/ili ženski roman postavlja se hipoteza koja prati specifičan fenomen reprezentacije uslovljenosti alkoholizma kod žena i iskustva ratova i tranzicije na primjeru romana Rio bar (2006) Ivane Sajko.
Keywords: post/jugoslavenski antiratni feministički i/ili ženski roman; transnacionalni feminizam; ženski subjekt; tematski krugovi; Ivana Sajko; Rio bar; alkoholizam