Uvodna reč (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2024)
Pred čitaocima je četrnaesti po redu broj Knjiženstva, časopisa za studije književnosti, roda i kulture, pokrenutog 2011. godine u okviru istraživačkog projekta Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine, koji je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Najpre, radujemo se što je ove godine časopis Knjiženstvo ušao u međunarodnu citatnu bazu Scopus! To je velika vest, jer će se znatno povećati vidljivost i citiranost našeg časopisa u svetskim okvirima. Nažalost, kao i prošle godine, i ovaj decembar 2024. godine dočekujemo u strepnji i neverici pred „brodolomom civilizacija“ koji potresa ceo svet. Želimo da verujemo da će raznovrsni prilozi u ovom broju biti inspirativni čitateljkama i čitaocima, te poslužiti kao neophodan orijentir u sveopštem haosu, reflektujući u kom smeru možemo (i moramo) da mislimo, a onda i delamo.