Paradoksi hibridnosti, orijentalizma (balkanizma) i subalternosti u romanu Nove Jelene Dimitrijević (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U ovom ogledu ispituje se hermeneutički potencijal postmodernih, postkolonijalnih pojmova hibridnost, orijentalizam (balkanizam) i subalternost za tumačenje romana Nove Jelene Dimitrijević. Pojmovi se posle kraćeg teorijskog obrazloženja uvode interpretaciju i pokazuju se kao podsticajno rezonantni. Tumačenje romana vodi ka zaključku da je Jelena Dimitrijević pojedine aspekte ovih fenomena prepoznala i izrazila u modernističkoj pripovednoj prozi znatno pre nego što su u okviru postkolonijalne teorije konceptualizovani.
Keywords: Jelena Dimitrijević; hibridnost; orijentalizam; balkanizam; subalternost