Cvijeta Zuzorić – svetlost renesansnog Dubrovnika (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Na osnovu posrednih svedočanstava zna se da je Cvijeta Zuzorić kao muza inspirisala mnoge dubrovačke i italijanske poete renesanse. Prema shvatanjima savremenika bila je otelotvorenje skladnog spoja fizičke lepote i duhovne usavršenosti. Istovremeno, davala je osobeni ton intelektualnim krugovima Dubrovnika XVI veka, te se formirao tokom vremena svojevrsni kult Cvijete Zuzorić, koji je nadrastao njenu individualnu pojavu uznoseći je ka simbolu renesanse na našim prostorima.
Keywords: Cvijeta Zuzorić; pesnikinja; renesansa; stari Dubrovnik