Književnosti između emancipacije i nacionalnog: književni prilozi u časopisu Žena (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Rad analizira časopis Žena (1911–1921), koji je pokrenula i uređivala Milica Tomić. Kontekstualizacijom uredničke politike časopisa pokazuje se emancipatorsko-prosvetiteljska tendencija ovog lista, a posebno se analizira uloga i značaj književnih priloga. Cilj rada je da pokaže ulogu i mesto književnosti u emancipatorskim procesima, kao i da ukaže na paradigmatičnost lista Žena za korpus časopisa sličnog usmerenja u istoriji ženske štampe.
Keywords: Žena; Milica Tomić; ženski časopisi; književni prilozi; emancipacija