(Raz)govor o književnosti i feminizmu: rane kritike Rebeke Vest (1911–1912) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U periodu 1911–1912. godine u feminističkom časopisu The Freewoman Rebeka Vest je objavila svoje prve književne prikaze. U prikazima se bavila savremenom književnom produkcijom, a osnovni kriterijum razvrstavanja „dobrih“ i „loših“ knjiga temeljila je na jasnom feminističkom stavu o slobodnoj ženi. U ovom radu se široko definišu pojmovi književne kritike i feminističke književne kritike, te opisuje odnos između amaterske i profesionalne književne kritike na početku dvadesetog veka, kako bi se pažljivo ispitala pozicija Rebeke Vest u istoriji (feminističke) književne kritike.
Keywords: The Freewoman (1911–1912); književna kritika; feminizam; „muškarci i žene od pera“; slobodna žena