Ženska želja za moći: žene i automobili u izabranim delima Frensisa Skota Ficdžeralda (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj rad ispituje vezu između ženskih likova i automobila u tri romana F. Skota Ficdžeralda: Veliki Gatsbi, Blaga je noć i Lepi i prokleti. Uvodni deo analize donosi kratko objašnjenje uloge stereotipa i generalizacije u društvu, a potom prelazi na ispitivanje konkretnog stereotipa koji žene predstavlja kao loše vozače i povlači paralelu između vožnje automobila i upravljanja vlašću i moći. Glavni deo rada usredsređuje se na rasvetljavanje karakterizacije žena kroz prizmu veze između njihovih veština vožnje i pola. Ženski likovi su za volanom prikazani kao opasni po sebe i sve ostale na putu. Njihove feminine odlike ograničavaju njihove sposobnosti vožnje, što ih čini nepodobnim da kontrolišu moć koju im auto donosi i, samim tim, bilo koju vrstu moći.
Keywords: F. Skot Ficdžerald; feministička kritika; američka književnost; književnost 20. veka; žene vozači