(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Predmet rada je recepcija romana Princeza De Klev (1678) francuske književnice XVII veka Mari-Madlen de Lafajet, poznatije kao gospođa De Lafajet, u književnoj kritici na području bivše Jugoslavije. U uvodnom delu daju se osnovni bio-bibliografski podaci o autorki i prevodnoj recepciji kod nas (pregled izdanja prevoda romana sa imenima prevodilaca i autora predgovora), a zatim se hronološki analizira kritički odjek. Prikupljena građa obuhvata monografije, naučne članke u zbornicima i časopisima, predgovore različitih izdanja prevoda romana, periodične publikacije od prvog pomena 1912. godine do danas. Na osnovu analizirane građe zaključeno je da je sveukupna recepcija dela kvantitativno zadovoljavajuća i sadržinski adekvatna, uprkos činjenici da postoji veći vremenski period (poslednjih trideset godina XX veka) bez kritičkog odjeka i manjak pristupa delu iz ugla novijih kritičkih teorija.