(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Draginja-Draga Marić, u slikarstvu poznata kao Liza Križanić (1905–1982), bila je deo elitnih umetničkih krugova međuratnog Beograda. Zajedno sa svojim suprugom Pjerom Križanićem, bila je kao stožer mlađe generacije umetnika koji tek dolaze, ali ni do danas nije stigla mesto koje zaslužuje u istoriji srpskog slikarstva. U ovom radu predstavljena je njena biografija, kao pokušaj da se šira akademska javnost obavesti o ovoj zanimljivoj ličnosti i talentovanoj slikarki.