(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj članak ima za cilj da predstavi delo i lik španske filozofkinje Marije Sambrano (1904–1991) u Srbiji i na srpskom jeziku. Njano ime i delo bili su okruženi tišinom i u samoj Španiji sve do poslednjih decenija dvadesetog veka. Veliki deo svoje intelektualne delatnosti razvila je u egzilu, u koji je krenula za vreme Španskog građanskog rata. Nakon što se nakon gotovo pola veka vratila u Španiju, 1988. godine, dočekalo ju je najveće nacionalno priznanje za književnost, nagrada „Servantes“. Antropološki egzistencijalizam, političko društvena angažovanost, tema vremena, fatum Španije, neke su od glavnih tema kojima se na različite načine vraća u svojim razmišljanjima, zabeleženim u gotovo trideset objavljenih knjiga. Domet njene misli, koja sledi mnoge postulate Spinozine etike, sada je konačno dostupan u prvom kompletnom izdanju sabranih dela Marije Sambrano na španskom jeziku, čime se i istraživačima otvara mogućnost sistematskog pristupa jednoj od svakako najvećih figura španske filozofije.