(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Rad je proizvod genealoškog, bibliografskog i književnoistorijskog istraživanja o privatnom životu i književnim tekstovima Lele Davičo, sa ciljem da se njenom stvaralaštvu ukaže pažnja i utvrdi književno-istorijski kontekst u kom je nastajalo. Lela Davičo je pisala eseje, drame, pesme u prozi, crte i skice, a u njenim delima dominiraju teme ljubavi i položaja žene u društvu. Bila je pod snažnim uticajem emancipatorskih ideja s kraja 19. i početka 20. veka, te se njen opus može smatrati i doprinosom feminističkom nasleđu. Radi preglednosti, celokupno stvaralaštvo Lele Davičo može da se podeli na tri perioda: peštanski period, beogradski period i minhenski period. Za srpsku književnost posebno je bitan beogradski period koji je trajao od 1887. do 1903. kada je pisala na srpskom jeziku.