(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj tekst se bavi radom rumunske kritičarke Monike Lovinesku u nameri da utvrdi kriterijume koje koristi pri analizi dela rumunskih književnica nakon Drugog svetskog rata. Rad Monike Lovinesku je obuhvatao mahom fikciju i memoare. Igrala je važnu ulogu na početku karijera modernih književnica a bavila se i zaboravljenim ili marginalizovanim tekstovima starijih generacija. Njen sistem vrednosti spaja estetičke i etičke okvire koji u obzir uzimaju širi društvenopolitički kontekst sa kojim se pisci poistovećuju. Iako rad ove kritičarke nije eksplicitno feministički, njene analize i hermeneutički pristup ipak u obzir uzimaju pol pisca, naročito zato što ona smatra da su rumunske književnice često marginalizovali pisci muškog pola koji su dominirali književnim poljem tokom i nakon komunizma.