(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ova bibliografija obuhvata članke, studije i knjige koje su posvećene značajnoj ličnosti srpskog srednjeg veka i prvoj poznatoj književnici ovoga perioda – monahinji Jefimiji (despotici Jeleni Mrnjavčević, odnosno velikoshimnici Evpraksiji). Zabeležena su različita izdanja njenih dela. Uzeti su u obzir i tekstovi u kojima se Jefimija samo pominje, kao i nenaučni spisi inspirisani njenim životom. Redosled je hronološki. Uneta su i dela, počev od Pavela Jozefa Šafarika, u kojima se kao autorka Jefimijine Pohvale knezu Lazaru pogrešno navodi kneginja Milica. Dosadašnji pregledi literature o monahinji Jefimiji: Enciklopedija Jugoslavije, 4, Hil–Jugos, Zagreb, 1960, str. 477 (Đorđe Sp. Radojičić) Leksikon pisaca Jugoslavije, II, Đ–J, Novi Sad, 1979, str. 559–560 (Damnjan Petrović) Perić Đorđe, Nacrt istorijske bibliografije o srpskoj srednjovekovnoj ženi (1158/9-1459-1521), Zbornik Matice srpske za istoriju, 35, Novi Sad, 1987, str. 189–207. Srpski biografski rečnik, 4, I-Ka, Novi Sad, 2009, 397 (Đorđe Trifunović)