Проф. др Јулка Поповић Савић – прича о испреплетаним судбинама (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
У раду се описује животни и професионални пут проф. др Јулке Поповић, рођене Савић (Тибинген 1901 – Београд 1985). Приповеда се о сусрету њених родитеља у Цириху, рођењу у мешовитом браку, вишекултурном и вишејезичном миљеу одрастања и школовања, специјализацији из фтизиологије, тешким ратним данима и професионалним остварењима и делима једне од првих жена наставника на Медицинском факултету Универзитета у Београду.
Keywords: Јулка Поповић; Медицински факултет у Београду; фтизиологија; Универзитет у Београду