Лиза Марић Крижанић: лепота и осећајност (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Драгиња-Драга Марић, у сликарству позната као Лиза Крижанић (1905–1982), била је део елитних уметничких кругова међуратног Београда. Заједно са својим супругом Пјером Крижанићем, била је као стожер млађе генерације уметника који тек долазе, али ни до данас није стигла место које заслужује у историји српског сликарства. У овом раду представљена је њена биографија, као покушај да се шира академска јавност обавести о овој занимљивој личности и талентованој сликарки.
Keywords: сликарство; „кћери мрака“; поетски импресионизам