Протоавангардни програм Јелице Беловић Бернаджиковске (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Књига Српски народни вез и текстилна орнаментика (1907) сагледава се у контексту модернистичких и авангардних тенденција уочи и након Првог светског рата. Издвојени су концепти и наративи који је смештају на позицију весника ових тенденција у српској култури – полицентризам, периферија као простор иновације, бергсоновско разумевање традиције, привилеговање неепских стваралачких образаца, „напад на институцију уметности“ у грађанском друштву. Рад је замишљен и као прилог проучавању авангардне уметности коју су стварале жене у српској култури.
Keywords: Јелица Беловић Бернаджиковска; вез; женско ауторство; традиција; модерност; авангарда