Женско тело и сексуалност у роману Кафе Носталгија Сое Валдес (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Савремена кубанска списатељица Сое Валдес препознатљива је као ауторка која кроз своје књижевно дело пружа отпор кастризму, при чему се као једна од главних карактеристика њене прозе препознаје усмереност на женске ликове, на ерос и  телесност. У овом раду се, стога, истражује тематизација женске телесности и сексуалности у роману Кафе Носталгија (Café Nostalgia) најпре кроз анализу љубавних и сексуалних искустава протагонисткиње Марселе, Кубанке у Паризу, која је уједно и нараторка. Приликом њеног преиспитивања сопственог идентитета и приповедања о младости на Куби, као важне за анализу издвајају се епизоде у знаку траумe, насиља, абортуса и сексуалних трансгресија, као и финална сцена еротског канибализма која представља Марселино коначно превладавање трауме и ослобођење. С упориштем у еротолошким промишљањима, понајпре идејама Жоржа Батаја, истражују се еротографски елементи у наративу и тумачи се однос између ероса и трансгресије. Циљ рада јесте да осветли значај овако профилисане женске књижевности, да понуди анализу еротографских елемената, као и да сексуално тело сагледа као политичко тело, које има способност да подрива фалоцентрични режим.
Keywords: сексуалност; трансгресија; Сое Валдес; хиспаноамеричка књижевност; кубанска књижевност