,,Kултура силовањa“ и исписивање хомерског мита у делима Mаргарет Aтвуд и Mедлин Mилер (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Предмет рада је анализа феномена културе силовања контекстуално дескриптивном методом текстуалне анализе на основу Хомерових епова и два савремена текста – Пенелопијада (2005) Маргарет Атвуд (Margaret Atwood) и Кирка (2018) Медлин Милер (Madeline Miller). Атвудова и Милерова поново пишу мит о Одисеју из перспективе Пенелопе и слушкињâ (Атвуд) и Кирке (Милер). Први део рада бави се дефиницијом термина ,,култура силовања“ и његовом анализом у Хомеровим еповима Илијада и Одисеја, а потом се истичу сличности и разлике у савременим интерпретацијама запажене културе силовања у романима поменутих ауторки. Такође се позивамо и на друштвенополитичку климу времена у ком су ауторке писале, јер је временска дистанца између објављивања дела, иако мала, могла утицати на другачији третман овог фeномена. Закључује се да, иако обе ауторке скрећу пажњу на третман женских ликова које су жртве сексуалног напада, Милерова ипак приступа овом наративу с циљем да се правда задовољи, док Атвудова задржава свој препознатљив стил пун ироније и црног хумора.
Keywords: култура силовања; Пенелопијада; Маргарет Атвуд; Кирка; Мадлин Милер