Архипелаг „Голи“ из женске перспективе: О необјављеним мемоарима Ђине Маркуш (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Циљ рада је да необјављена сјећања са Голог отока Ђине Маркуш стави у перспективу са већ познатим женским свједочанствима из Титовог логора за ИБ-овце и уврсти га у ред текстова Милке Жицине, Жени Лебл, Росе ДраговићГашпар, Вере Ценић, Еве Грлић и других. Нарочита пажња се посвећује оном што идентификујемо као кључне елементе поетике мемоара Маркушеве: питање артикулације памћења и заборава, писања као начина ношења са траумом и односа текста-музеја и тијела-архива као женске голооточке парадигме.
Keywords: Голи оток; Свети Гргур; Ђина Маркуш; памћење; тијело