Главни токови у аутобиографијама далитских жена у Индији (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Далити, који су у Индији на периферији друштва, створили су сопствени глас протестујући против очите маргинализације у друштву заснованом на кастама, што им је помогло да освоје централну позицију у књижевности. Најновији изданци далитске књижевности јесу аутобиографије далитских жена које су биле жртве двоструке опресије, од стране виших каста и услед патријархалног уређења међу Далитима. Ове аутобиографије су јединствене на много начина и веран су одраз дистопијске патње далитских жена, као и историјски запис о тој патњи. Овај рад настоји да смести њихове аутобиографије у друштвено-политички контекст индијских Далита, као и да утврди главне токове унутар њих. На крају долазимо до важних закључака на основу субалтерних студија и покушавамо да утврдимо како индивидуални гласови далитских жена артикулисани у овим аутобиографијама одбацују контроверзну тврдњу Гајатри Спивак да подређени не могу да говоре.
Keywords: постколонијално; каста; Далити; аутобиографије; субалтерне студије