Проза Љиљане Ђурђић (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2024)
У тексту се бавим феминистичком, контекстуалном и поетичком анализом прозе Љиљане Ђурђић. Њен рад смештам у контекст позног југословенског социјализма и ране постсоцијалистичке транзиције. Будући да се ауторка формирала током позних седамдесетих и раних осамдесетих година 20. века, постављам тезу да се њена проза може посматрати као модернистичка, с обзиром на канонска дела светске (западне) књижевности која су за њу била референтна. Указујем и на бројне аутореференцијалне исказе у њеним причама, које су важан елемент модернистичке књижевности, поред урбаности и космополитизма.
Keywords: феминизам; модернизам; урбаност; космополитизам; аутореференцијалност