Еколошка анксиозност и некрополитичке динамике у роману Време Џени Офил (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2024)
Климатске промене су глобално препознате као једна од најозбиљнијих здравствених претњи 21. века. Утицаји спорих, постепених климатских промена и њихових ефеката на ментално здравље појединца манифестују се појавом еколошке анксиозности. Овај рад истражује пресецање Ашил Мбембеове (Achille Мбембе) теорије некрополитике и концепта еколошке анксиозности, приказане у роману Време (Weather) америчке књижевнице Џени Офил (Jenny Offill). Критичком анализом текста, откривамо како наратив обухвата свеприсутан осећај егзистенцијалног страха и анксиозности који произилази из размишљања о предстојећој еколошкој кризи. Роман функционише као микрокосмос за испитивање политичких и друштвених механизама који одлучују ко има право на живот, а ко је осуђен да се суочи са последицама еколошког занемаривања. Повезујући лично са политичким, дело Офил открива дубоку везу између индивидуалних анксиозности и некрополитичких сила савременог доба. Циљ рада је да покаже како роман Време Џени Офил успешно осликава растућу еколошку анксиозност нашег времена, изазивајући нас да се суочимо са карактеристикама света у којем живимо, прожетог некрополитичким динамикама.
Keywords: еколошка анксиозност; некрополитика; климатске промене; климатска фикција; екофеминизам