Уводна реч (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2024)
Пред читаоцима је четрнаести по реду број Књиженства, часописa за студије књижевности, рода и културе, покренутог 2011. године у оквиру истраживачког пројекта Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године, који је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Најпре, радујемо се што је ове године часопис Књиженство ушао у међународну цитатну базу Scopus! То је велика вест, јер ће се знатно повећати видљивост и цитираност нашег часописа у светским оквирима. Нажалост, као и прошле године, и овај децембар 2024. године дочекујемо у стрепњи и неверици пред „бродоломом цивилизација“ који потреса цео свет. Желимо да верујемо да ће разноврсни прилози у овом броју бити инспиративни читатељкама и читаоцима, те послужити као неопходан оријентир у свеопштем хаосу, рефлектујући у ком смеру можемо (и морамо) да мислимо, а онда и деламо.