Цвијета Зузорић – светлост ренесансног Дубровника (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
На основу посредних сведочанстава зна се да је Цвијета Зузорић као муза инспирисала многе дубровачке и италијанске поете ренесансе. Према схватањима савременика била је отелотворење складног споја физичке лепоте и духовне усавршености. Истовремено, давала је особени тон интелектуалним круговима Дубровника XVI века, те се формирао током времена својеврсни култ Цвијете Зузорић, који је надрастао њену индивидуалну појаву узносећи је ка симболу ренесансе на нашим просторима.
Keywords: Цвијета Зузорић; песникиња; ренесанса; стари Дубровник