„Рат је био највиша школа моја, а несумњиво и општа“: Први светски рат у делу Данице Марковић (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Опште је место о Даници Марковић, а донекле и о већини српских књижевница почетком XX века, да је као ауторка тематски и жанровски ограничена на оно што се традиционално сматрало „женским“ простором у књижевности – приватни, интимни живот субјекта и прво лице. Овај рад ће настојати да прикаже једну другу страну Данице Марковић, као и промену до које је, под утицајем искуства Првог светског рата и учешћа у Топличком устанку, дошло у њеном односу према заједници. Поређење између предратне песме „27-ми јуни“ и послератних „Утисака из буне у Топлици“, као и песме „Дванаест хиљада“, треба да послужи као основ за употпуњавање представе коју имамо о односу Данице Марковић према заједници у којој је живела и стварала, али и српских књижевница уопште према искуству Првог светског рата.
Keywords: српска књижевност Првог светског рата; српске књижевнице у Првом светском рату; Даница Марковић; Топлички устанак у књижевности; женска сведочанства о Првом светском рату