Балкански имагинаријум: Ребека Вест и сусрети у Југославији (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Чланак описује три симболичка мапирања врло значајне књиге Ребеке Вест Црно јагње, сиви соко: Путовање кроз Југославију. Првo је антиколонијално мапирање које се односи се на реакције у Западној Европи и САД након објављивања књиге 1941/42 – у јеку Другог светског рата. Друго, колонијално мапирање јесте употреба овог текста на Западу током распада Југославије деведесетих година двадесетог века. Треће је симболичко мапирање, омогућено новим преводом на српски језик интегралне верзије књиге Ребеке Вест (превод је објављен 2004), које би требало да буде постколонијално читање из пост-југословенских перспективa.
Keywords: имагинарна географија; симболичко мапирање; Ребека Вест; Југославија; антиколонијално; колонијално и постколонијално читање