Рукавице, велови и призори „силног оружја”. Одјеци рата и револуције у прози Вирџиније Вулф и Јелене Димитријевић (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Поређење приповетке Вирџиније Вулф „Госпођа Даловеј у Улици Бонд” и Писама из Солуна и романа Нове Јелене Димитријевић показује на који начин велики преврати попут Првог светског рата, ратова и револуција уопште, продиру у дела чија је основна тема наизглед приватни, скрајнути живот жена. Из истог угла пореде се и представе о маскулинитетима с почетка двадесетог века које припадају широком распону модернизма, а у овом случају су у питању два краја Европе – Британија и Балкан. Рад настоји не само да успостави везе између ова два дела Европе већ да преиспита и сам опсег појма модернизам и да у њега уведе и женску књижевност која је настајала на Балкану и бавила се Балканом.
Keywords: Први светски рат; женска књижевност; маскулинитети; модернизам; Балкан