(Раз)говор о књижевности и феминизму: ране критике Ребеке Вест (1911–1912) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
У периоду 1911–1912. године у феминистичком часопису The Freewoman Ребекa Вест је објавила своје прве књижевне приказе. У приказима се бавила савременом књижевном продукцијом, а основни критеријум разврставања „добрих“ и „лоших“ књига темељила је на јасном феминистичком ставу о слободној жени. У овом раду се широко дефинишу појмови књижевне критике и феминистичке књижевне критике, те описује однос између аматерске и професионалне књижевне критике на почетку двадесетог века, како би се пажљиво испитала позиција Ребеке Вест у историји (феминистичке) књижевне критике.
Keywords: The Freewoman (1911–1912); књижевна критика; феминизам; „мушкарци и жене од пера“; слободна жена