Женска жеља за моћи: жене и аутомобили у изабраним делима Френсиса Скота Фицџералда (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Овај рад испитује везу између женских ликова и аутомобила у три романа Ф. Скота Фицџералда: Велики Гатсби, Блага је ноћ и Лепи и проклети. Уводни део анализе доноси кратко објашњење улоге стереотипа и генерализације у друштву, а потом прелази на испитивање конкретног стереотипа који жене представља као лоше возаче и повлачи паралелу између вожње аутомобила и управљања влашћу и моћи. Главни део рада усредсређује се на расветљавање карактеризације жена кроз призму везе између њихових вештина вожње и пола. Женски ликови су за воланом приказани као опасни по себе и све остале на путу. Њихове феминине одлике ограничавају њихове способности вожње, што их чини неподобним да контролишу моћ коју им ауто доноси и, самим тим, било коју врсту моћи.
Keywords: Ф. Скот Фицџералд; феминистичка критика; америчка књижевност; књижевност 20. века; жене возачи