(untitled) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
У овом раду бавим се присуством уметница, научница и политичарки на културној манифестацији Вуков сабор која се од 1933. године сваког септембра одржава у Тршићу, родном месту Вука Стефановића Караџића. Приметно је да је на овој културној манифестацији ретко реч о стваралаштву жена. Бити у улози говорника, касније беседника, одувек је сматрано централним догађајем ове, на патријархалним основама утемељене, манифестације. За 90 година трајања Вуковог сабора свега су четири жене биле у тој улози на завршној свечаности. У раду пратим и положај жена у ширем друштвеном контексту у периоду трајања ове манифестације и то у време Краљевине Југославије, Југославије после Другог светског рата и у Србији у доба транзиције.