(untitled) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Чланак приказује у којим се облицима и на који начин одвијала културна медијација Зофке Кведер. Објашњено је у којим је културним просторима радила и како је успостављала личне контакте у њима, што је деловало као стимуланс у културном посредовању. Зофка Кведер радила је у више смерова, промовишући словенску културу у новим просторима у које се усељавала и упознавала словенски културни простор са достигнућима страних уметника. Такође је била посредник идеја: феминистичких, југословенских и идеја о суживоту и међусобном поштовању различитих култура. Превод и новинарски опус Зофке Кведер врло је богат и готово неистражен до сада, што отвара могућности за нова истраживања.