(untitled) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Овај текст се бави радом румунске критичарке Монике Ловинеску у намери да утврди критеријуме које користи при анализи дела румунских књижевница након Другог светског рата. Рад Монике Ловинеску је обухватао махом фикцију и мемоаре. Играла је важну улогу на почетку каријера модерних књижевница а бавила се и заборављеним или маргинализованим текстовима старијих генерација. Њен систем вредности спаја естетичке и етичке оквире који у обзир узимају шири друштвенополитички контекст са којим се писци поистовећују. Иако рад ове критичарке није експлицитно феминистички, њене анализе и херменеутички приступ ипак у обзир узимају пол писца, нарочито зато што она сматра да су румунске књижевнице често маргинализовали писци мушког пола који су доминирали књижевним пољем током и након комунизма.